5 tips om alles uit jouw hypotheekaanvraag te halen

Een hypotheek aanvragen kan best spannend zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alles uit de mogelijkheden te halen. Hierbij kun je denken aan het bedrag van de hypotheek, de rente, je eigen inkomen en de waarde van de woning. Zo kun je de maandlasten hypotheek berekenen en ontdekken hoe je deze het beste kunt optimaliseren. In dit artikel geven we je vijf slimme tips om alles uit de aanvraag voor een hypotheek te halen.

1. Verschillen in hypotheek

Niet iedere hypotheek aanvraag is hetzelfde, ofwel, de ene hypotheek berekening is de andere niet. Dit kan liggen aan bijvoorbeeld het verschil in hoogte van een hypotheek bij diverse banken, maar ook kunnen verschillen liggen aan individuele variabelen en keuzes die ontstaan bij het maximum wat je kunt lenen. Kies daarom ook de juiste bank.

2. Inkomen

Inkomen is een van de variabelen waar je op kunt letten. Het toetsinkomen kan namelijk meer omvatten dan alleen jouw bruto salaris en die van jouw partner. Wat men vaak niet weet is dat er nog meer inkomensbestanddelen vallen onder de voorwaarden voor de maximale hypotheek. Een van deze factoren is het vakantiegeld wat je ontvangt, dit kan namelijk erg hoog zijn. Daarnaast krijgen veel mensen een dertiende maand, ook wel een eindejaarsuitkering die vaak gelijk staat aan een maandsalaris. Een overwerkvergoeding, VEB-toeslag voor militairen of een onregelmatigheidstoeslag is ook iets wat je kunt meenemen in de aanvraag. Als laatste kun je het IKB, individueel keuze budget en alimentatie die je wellicht ontvangt ook meenemen.

3. De waarde van de woning

Als je kijkt naar de huidige hypotheeknormen dan is de maximale hypotheek ook 100 procent van de woningwaarde, waarbij de woningwaarde meestal wordt gezien als de koopsom. Bij een nieuwbouwhuis of een verbouwing kan je rekening houden met de verwachte stijging in waarde, wat dus betekent dat er meer geleend kan worden als hypotheek. Je kunt hiervoor acties ondernemen zoals energiebesparing, waar je dan maximaal 106% van de woningwaarde kunt lenen. Bij een A++ of meer is het zelfs mogelijk om tot 9000 euro bij de maximale hypotheek op te tellen.

4. Denk aan financiële verplichtingen

Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat jouw financiële verplichtingen zijn, deze kunnen het bedrag dat je mag lenen namelijk verminderen. Partneralimentatie of kredieten zijn grote factoren in vermindering van de hypotheek. Een tip is dan ook om deze zoveel mogelijk af te lossen, voordat je een hypotheek gaat afsluiten.

5. Looptijd hypotheek

Als je een hypotheek van 30 jaar kiest, kun je de hoogste hypotheek krijgen. De maximale hypotheek berekenen wordt zo gunstiger. Dit is alleen niet voor iedereen even voordelig of überhaupt mogelijk. Een hypotheek van 30 jaar kan namelijk zorgen dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Lees je dus goed in!