Aflossen te dure lening: wat levert dat op?

Het aflossen van een te dure lening kan behoorlijk wat opleveren, je zorgt er daarmee eenvoudig voor dat je op de maandelijkse lasten kunt besparen. Heb je nog een dure lening lopen, die je zonder problemen vervroegd kunt aflossen? In dat geval kun je spaargeld inzetten of een andere goedkopere lening afsluiten, waarmee je het dure krediet kunt afbetalen. Op die manier bespaar je eenvoudig op de kosten. Heb je meerdere dure leningen lopen? Door die af te lossen kun je bovendien het overzicht terugvinden, op basis van het nieuwe enkele krediet dat je aangaat.

Lening aflossen of sparen

Een te dure lening dien je zo snel mogelijk af te lossen, vooral wanneer je aan de andere kant nog wat spaargeld hebt staan. Staat er bijvoorbeeld €2.000 op je rekening en heb je een dure lening voor nog €1.000 lopen? Indien je daar 8% rente over betaalt kost dat je €80 per jaar. Indien je aan de andere kant 2% rente op je spaargeld ontvangt levert dat je nu €40 per jaar op. In de nieuwe situatie blijft daar €20 van over, maar ben je van de kosten voor de lening af. Dat betekent dat je netto resultaat stijgt van -€40 per jaar naar +€20 per jaar. Je bespaart €60 per jaar door je te dure lening af te lossen met het spaargeld dat je beschikbaar hebt.

Lening aflossen tips

Een lening aflossen en tips inwinnen? Zelfs wanneer je onvoldoende spaargeld hebt om het geleende bedrag af te lossen kan het de moeite waard zijn actie te ondernemen. Indien je een enkele te dure lening hebt lopen of er sprake is van meerdere dure leningen kun je een nieuwe goedkopere lening afsluiten. Je kunt dat online doen en aangeven dat je het bedrag wilt gebruiken om andere leningen af te lossen. Je zorgt er daarmee voor dat je van de dure lening af kunt komen, zodat je een lager bedrag aan rente gaat betalen. Leen je bijvoorbeeld €5.000 voor 8% per jaar? Indien je dat terug kunt brengen naar 4% per jaar kun je jaarlijks een bedrag van €200 aan rente besparen, zeer de moeite waard.

Lening aflossen bij de Rabobank

Je kunt bijvoorbeeld een te dure lening aflossen bij de Rabobank of bij een van de andere grootbanken. De kosten liggen daar over het algemeen een stuk hoger dan bij de online alternatieven die er beschikbaar zijn. Door je lening over te sluiten naar een kleinere aanbieder met lagere tarieven zorg je er eenvoudig voor dat je op de kosten kunt besparen.

Houd er rekening mee dat er sprake kan zijn van een eventuele boeterente. Dit is het geval wanneer je de lening in 1x aflost, terwijl dat op basis van de voorwaarden eigenlijk niet mogelijk is. Het is verstandig om dit op voorhand goed uit te zoeken.