Beleggen in ETF, hoe pak je dit aan?

Een ETF is een combinatie van verschillende aandelen binnen een segment. Dit stelt jou in staat een belegging te maken over meerdere aandelen tegelijk, wanneer je gebruikt maken van een ETF fonds. Een ETF zorgt er altijd voor dat het de koers van de huidige markt zo precies mogelijk volgt, om vervolgens hetzelfde rendement te behalen.

Verschillende soorten ETF’s

ETF’s worden ook vaak trackers genoemd, omdat je de index “tracked” met een tracker. Wanneer je een ETF koopt verspreid je jouw risico over verschillende aandelen tegelijk. Je koopt dus in feite een groep aandelen dat onderdeel is van een bepaalde index.

Voor welke index je kiest, moet je uiteraard zelf weten. Er zijn veel indexen te vinden en allen zijn op een andere manier samengesteld. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen te gaan voor een index dat is gebaseerd op duurzaamheid of op basis van een geografische locatie. Ook kun je erg breed beleggen om op die manier de Europese markt na te bootsen.

De plus- en minpunten van ETF beleggen

Zoals bij vrijwel alles, zitten er ook bepaalde plus- en minpunten aan het ETF beleggen. Hieronder vind je de belangrijkste punten waar je rekening mee zou moeten houden.

De pluspunten van ETF beleggen:

  • Goed om mee te starten – zeker als je nog een beginner bent en daardoor ook niet goed weet hoe je moet beginnen met beleggen, is het starten met ETF’s een goed idee. Door het lage risico is het eenvoudig in te stappen en er mettertijd meer over te leren.
  • Geen groot risico – als je gaat beleggen in trackers is het grootste voordeel waarschijnlijk dat je geen groot risico loopt. Dit komt omdat jij je geld spreidt over veel verschillende aandelen. Mocht er dan een bedrijf tussen zitten die het minder goed doet, dan zal je daar vrijwel niks van merken.
  • Vrij goedkoop – beleggen in ETF’s zijn vaak een stuk goedkoper dan wanneer je gebruik maakt van beleggingsfondsen. Dit komt omdat de ETF’s passief beheerd worden, en je dus niet te maken hebt met extra kosten.

De minpunten van ETF beleggen:

  • Financieel risico – De ETF’s zullen altijd de koers van de huidige markt volgen en daardoor kan het gebeuren dat de markt slechter presteert en de waarde daardoor minder wordt. Wel is het zo dat het risico op verlies lager is bij ETF’s, maar het is wel altijd aanwezig.
  • Rendement is lager – als je in trackers gaat beleggen kies je vaak voor een strategie voor de lange termijn. Hierdoor is het rendement lager dan die van andere beleggingsvormen. Dit zorgt ervoor dat het beleggen in ETF’s vooral een goede strategie is voor mensen die voor de lange termijn willen sparen, zoals het pensioen bijvoorbeeld.

Waar beleggen?

Je vraagt je nu misschien af waar beleggen in ETF, dat is logisch. Dit is mogelijk om te doen bij een broker. Deze zijn er online tegenwoordig erg veel te vinden maar let wel op, ze zijn niet allemaal even duidelijk en transparant. Zo kan het zijn dat transactiekosten flink op zullen lopen op het moment dat je meer gaat handelen.