Bij een lening gaat u niet over één nacht ijs

Uw financiën zijn van belang. Of het nu om uw dagelijkse boodschappen, uw maandbudgetten, spaartegoeden of leningen gaat. Geld is altijd iets om over na te denken. Een lening in het bijzonder, want door een lening aan te gaan, committeert u uzelf aan een zwaarwegende verplichting. Over extra geld beschikken is fijn (en in sommige gevallen misschien nodig), maar dat geld zal wel terug moeten worden betaald. De soort lening die u afsluit, is dus erg belangrijk. U wilt kunnen beschikken over het geld dat u nodig hebt, maar er ook zeker van zijn dat u hier niet te veel voor betaalt en dat u de lening goed en probleemloos kunt terugbetalen.

Een lening vergelijken is dan een verstandige keuze. Een lening kan nog zo goed ogen; u weet pas of u een verstandige keuze maakt, wanneer u alternatieven bekijkt. Door leningen te vergelijken, krijgt u meer inzicht in de inhoud van een lening. Dat wat bij de lening die u op het oog had goed geregeld leek, kan bij een andere aanbieder wellicht toch nog beter of voordeliger.  Kijken en vergelijken doen wij met bijna alle aankopen die wij doen: waarom zou dat bij iets belangrijks als geld lenen dan niet het geval zijn?

Vind de lening die bij u past

Leningen komen in diverse soorten en vormen. U wilt over een bepaald bedrag of krediet kunnen beschikken. Dit bedrag kunt u waarschijnlijk via meerdere verstrekkers lenen. Welke aanbieder u kiest, is uiteindelijk waarschijnlijk afhankelijk van de voorwaarden die geboden worden. De voorwaarden die gelden, zijn weer afhankelijk van de leningsvorm. Gaat het om een kortlopende of langlopende persoonlijke lening? Of kiest u bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet, een leaseconstructie voor een aankoop of een creditcard? U leest het al: er zijn zeer veel opties en alleen al daarom is goed vergelijken een must.

Met een leningvergelijker kunt u eenvoudig en snel leningen van diverse verstrekkers met elkaar vergelijken. Zo ziet u in een helder overzicht waar de leningen verschillen op het gebied van voorwaarden en kosten. Dit helpt u bij het maken van de juiste keuze.

Uw huidige lening voordeliger maken?

Wanneer u een nieuwe lening aan wilt vragen, hebt u dus de kans om leningen te vergelijken. Maar wat nu als u al een lening hebt lopen en u het vermoeden hebt dat u elders voordeliger uit kunt zijn? In veel gevallen kunt u uw lening oversluiten. Dit kan voordelig zijn. Wanneer u nog een lange looptijd over uw lening hebt, zal dit waarschijnlijk niet zo zijn. Wanneer u een lening oversluit, kan het namelijk zijn dat u een boete dient te betalen, ter compensatie van de rente die de verstrekker misloopt omdat de lening eerder wordt afgelost (door de partij die de lening overneemt). U kunt echter altijd een aanvraag doen om te kijken of u geld kunt besparen op uw huidige lening. Uw lening oversluiten kan u uiteindelijk honderden en misschien zelfs wel enkele duizenden euro’s schelen.