Creditcard als prepaid: zo werkt het

De creditcard als prepaid vormt een unieke verschijning binnen het aanbod, omdat deze net iets anders werkt dan de andere kaarten die er beschikbaar zijn. Dat heeft te maken met het feit dat je niet op krediet kunt kopen, maar dat je in plaats daarvan op voorhand een bedrag zal storten.

De prepaid creditcard kan uitkomst bieden wanneer je geen schulden wilt opbouwen, maar je aan de andere kant wel terecht wilt kunnen bij winkeliers die alleen de creditcard accepteren. De creditcard als prepaid heeft voor- en nadelen, die we graag voor je op een rij zetten.

Eerst geld storten

Om de creditcard als prepaid te kunnen gebruiken is het van belang om eerst geld te storten, op een rekening gekoppeld aan de kaart. Je kunt die rekening gebruiken om een bedrag naar wens te storten, bijvoorbeeld €100 of €500. Vervolgens kun je voor dat bedrag uitgaven doen. Je kunt geld opnemen met de kaart of betalen in (online) winkels. Je kunt er wat dat betreft gebruik van maken zoals je dat zou doen met een reguliere creditcard. Het grote verschil is echter dat er geen sprake is van een krediet, zodat je de kaart kunt gebruiken tot aan het bedrag dat je op voorhand hebt gestort.

Uitgaven doen met de creditcard

Je kunt uitgaven doen met de prepaid creditcard zoals je dat ook met een regulier exemplaar zou doen. In een aantal gevallen heb je daar de pincode bij nodig, maar met name in het buitenland is dat niet altijd het geval. Kun je een vliegticket alleen met een creditcard boeken en wil je liever niet het risico lopen op schulden? Dan is een prepaid model wellicht goed geschikt. Je kunt er in het buitenland geld mee opnemen, zodat je in principe alle mogelijkheden hebt die je van een creditcard zou verwachten.

Voordeel van een prepaid creditcard

Het grote voordeel van een creditcard als prepaid is dat je op voorhand controle hebt over het bedrag dat je er mee uit kunt geven. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je dus geen uitgaven op krediet kunt doen. Heb je het geld (nog) even niet beschikbaar, maar wil je wel alvast een aankoop doen? Dat is met een prepaid creditcard helaas nog niet mogelijk.

Het is daarom de moeite waard om de creditcard als prepaid te vergelijken met de reguliere modellen. Op die manier kun je een goede keuze maken voor de kaart die aansluit bij je specifieke wensen.