Een creditcard: hoe werkt het in de praktijk?

Een creditcard aanvragen en benieuwd hoe dat werkt? Het is verstandig om online een berekening te maken van het bedrag dat je maximaal kunt lenen, om op basis van die kredietmogelijkheden vervolgens een creditcard aan te vragen. Hoe het werkt zullen we je uitleggen aan de hand van de volgende drie onderdelen:

  • Geld opnemen en betalingen doen
  • Afrekening en krediet openen
  • Geld terugbetalen of prepaid creditcard

Geld opnemen en betalingen doen

Je kunt met de creditcard geld opnemen of betalingen doen, zowel online als in winkels. Je kunt de kaart wat dat betreft gebruiken zoals een bankpas. Het grote verschil is echter dat je kunt uitgeven tot aan de kredietlimiet. Dat betekent in de praktijk dat de creditcard ook werkt op het moment dat je (tijdelijk) niet genoeg geld op je rekening hebt staan.

Afrekening en krediet openen

Op dat moment kun je met de creditcard gewoon opnamen doen of een betaling uitvoeren. Eens per maand krijg je een afrekening voor de kaart. De verstrekker van de kaart brengt de kosten voor de afgelopen periode dan bij je in rekening. Houd er rekening mee dat je dit bedrag in één keer af dient te rekenen. Lukt dat niet? Geen probleem, je kunt de creditcard gebruiken in combinatie met een krediet. Het bedrag dat je niet meteen kunt betalen wordt omgezet in een krediet. Dat betekent dat je vervolgens aflossingen kunt doen op het openstaande bedrag. Houd er rekening mee dat er rente wordt berekend over het openstaande bedrag.

Geld terugbetalen of prepaid creditcard

De creditcard werkt vervolgens als een doorlopend krediet. Je kunt aflossingen doen wanneer je wilt en je betaalt uitsluitend rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Wil je liever geen gebruik maken van de mogelijkheid tot een krediet, maar wel betalingen met de creditcard kunnen doen? Je kunt dan een prepaid creditcard aanvragen. Je hebt dan alle mogelijkheden van een dergelijke kaart, zonder het krediet dat je aan kunt gaan. Je dient in plaats daarvan eerst geld te storten op de rekening gekoppeld aan de kaart.