Kan ik een doorlopend krediet aflossen wanneer ik wil?

Een doorlopend krediet aflossen of benieuwd naar de mogelijkheden daarvan? Je hebt met dit type krediet een grote mate van vrijheid. Dat betekent in de praktijk dat je bedragen kunt aflossen wanneer je wilt en met de frequentie die je wilt. Bovendien heb je daarna de mogelijkheid om de afgeloste bedragen gewoon weer opnieuw op te nemen. Wat dat betreft ben je met een doorlopend krediet niet gebonden aan een vaste structuur, zoals dat met een persoonlijke lening wel het geval is.

top 3 doorlopend krediet

Flexibiliteit van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet biedt een grote mate van flexibiliteit. Je hebt tot aan de kredietlimiet de mogelijkheid om bedragen op te nemen. Vervolgens betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt. Je hebt daardoor een grote mate van flexibiliteit met betrekking tot de kosten die je maakt. Heb je wat extra geld achter de hand en wil je de rentekosten drukken? Dan kun je een extra bedrag aflossen, zonder dat je rekening hoeft te houden met het maximale percentage per jaar dat je mag terugbetalen.

Vrijheid tot aflossen

Je hebt met een doorlopend krediet de vrijheid om af te lossen wanneer je dat wilt en hoeveel je wilt. Spreek je een kredietlimiet af tot €8.000 en neem je daarvan €6.000 op? Je zou kunnen besluiten om dit bedrag na 3 maanden geheel terug te betalen of daar aan de andere kant 2 jaar de tijd voor de nemen. Hoe je daarmee omgaat mag je zelf weten. Uiteraard kun je maximaal tot aan de kredietlimiet opnemen, dus wanneer je tussentijds niet aflost heb je na verloop van tijd niet langer de mogelijkheid om nieuwe bedragen op te nemen.

Geld opnieuw opnamen

Doe je een aflossing op het doorlopend krediet? Indien je bijvoorbeeld besluit om €2.000 van de geleende €6.000 terug te betalen betekent dit dat er nog €4.000 overblijft en dat je datzelfde bedrag nog eens kunt lenen tot aan de kredietlimiet. Het feit dat je de €2.000 net hebt terugbetaalt betekent niet dat je dit bedrag niet nog eens zou kunnen opnemen. De bedragen die je aflost mag je op een later moment gewoon weer opnemen. Een doorlopend krediet heeft wat dat betreft een minder duidelijke looptijd dan de persoonlijke lening die je als alternatief zou kunnen afsluiten.