Kan ik een doorlopend krediet afsluiten voor een eigen woning?

Een doorlopend krediet voor een eigen woning afsluiten? Het is een van de type kredieten die je sinds een aantal jaren kunt gebruiken, waarbij je ook gewoon van de hypotheekrenteaftrek kunt profiteren. De regels zijn per 1 januari 2013 aangepast. Sloot je voor dat moment een dergelijk krediet af voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van de woning? Dan is de rente aftrekbaar. Vandaag de dag kun je nog altijd een doorlopend krediet voor de eigen woning afsluiten, maar dan is de rente standaard niet meer aftrekbaar.

top 3 doorlopend krediet

Doorlopend krediet voor een restschuld

Wil je een doorlopend krediet gebruiken voor de restschuld op een eigen woning? Per 1 januari 2013 is het wel mogelijk om dan te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dat mag voor een periode van maximaal 15 jaar. In die periode is het dus van belang om de restschuld af te lossen. Houd er rekening mee dat de restschuld na 29 oktober 2012 dient te zijn ontstaan om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek hiervoor. Je kunt dan een doorlopend krediet voor de eigen woning gebruiken, al is het niet voor de aanschaf, verbetering of verbouwing daarvan.

Rente op doorlopend krediet aftrekbaar

De rente op een doorlopend krediet voor een eigen woning is in specifieke gevallen dus aftrekbaar. Het gaat om leningen voor de aanschaf, verbetering en verbouwing van voor 1 januari 2013, net als om een doorlopend krediet om een restschuld te financieren die na die tijd is afgesloten. Het is wat dat betreft verstandig om goed te kijken naar de concrete voorwaarden, voordat je een keuze maakt tussen bijvoorbeeld het doorlopend krediet en de persoonlijke lening aan te andere kant. De rente op een persoonlijke lening is namelijk nog wel aftrekbaar wanneer je het krediet gebruikt voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van een eigen woning.

Doorlopend krediet toevoegen aan hypotheek

Het betekent in de praktijk dat je een doorlopend krediet kunt toevoegen aan de hypotheek om een restschuld te betalen of om een woning aan te schaffen, te verbeteren of te verbouwen. Houd er rekening mee dat de rente over het opgenomen bedrag dus niet automatisch aftrekbaar is, het is van belang om daar goed kritisch naar te kijken. Op die manier kun je een doorlopend krediet voor de eigen woning afsluiten of kun je toch besluiten ook goed te kijken naar de persoonlijke lening.