Kan ik een doorlopend krediet opnemen in de hypotheek?

Een doorlopend krediet opnemen in de hypotheek of afsluiten om de restschuld te financieren? Er bestaan verschillende mogelijkheden voor een dergelijke lening binnen de aanschaf van een woning of het benutten van de overwaarde.

top 3 doorlopend krediet

Houd er rekening mee dat een doorlopend krediet sinds 1 januari 2013 niet meer aftrekbaar is wanneer je die gebruikt voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van een eigen woning. Dat heeft te maken met het feit dat je daar niet meteen aflossingen op hoeft te doen, een nieuwe voorwaarde om voor de aftrek in aanmerking te komen. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om een doorlopend krediet af te sluiten om de overwaarde te benutten of de restschuld te financieren.

Overwaarde benutten met een doorlopend krediet

Is er sprake van overwaarde binnen de woning? Wanneer de waarde van de woning groter is dan de hoogte van de hypotheek ontstaat er overwaarde. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een hypotheek hebt van €150.000, terwijl de woning al €200.000 waard is. Die €50.000 is dan overwaarde. Je kunt daar normaal gesproken helaas niets mee, je kunt het geld niet benutten om een mooie nieuwe auto te kopen. Door een doorlopend krediet af te sluiten binnen de hypotheek heb je die mogelijkheid wel. Op die manier kun je de overwaarde binnen de hypotheek benutten.

Doorlopend krediet voor de restschuld

Is er aan de andere kant juist een restschuld ontstaan na de verkoop van een woning? Wanneer de woning slechts €180.000 waard is en je een hypotheek hebt van €200.000 blijft er na verkoop een restschuld over van €20.000. Je kunt die financieren met een doorlopend krediet. Deze wordt dan als het ware onderdeel van de nieuwe hypotheek. Je kunt rekenen op hypotheekrenteaftrek voor dit krediet, mits de restschuld na 29 oktober 2012 is ontstaan en je het doorlopend krediet afsluit na 1 januari 2013. Dankzij de aftrekbaarheid betaal je netto een lagere rente voor het krediet dat je afsluit.

Online doorlopend krediet afsluiten

Je kunt online een doorlopend krediet afsluiten, daar hoef je de deur niet voor uit. Het is voldoende om online een berekening te maken van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Vervolgens kun je een aanvraag tot een krediet doen bij een van de geldverstrekkers. De kans is groot dat je een aantal aanvullende documenten zal moeten insturen, waaruit bijvoorbeeld je inkomen blijkt. Zodra alles in orde is kun je het geld van het doorlopend krediet opnemen wanneer je wilt.