Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je tijdens de looptijd van een doorlopend krediet komt te overlijden. Wat gebeurt er in dat geval en hoe kun je dat op een financieel nette manier afhandelen? Een doorlopend krediet zal na overlijden in principe gewoon overgaan op de nabestaanden. Het is echter mogelijk om daar door middel van een nabestaandenverzekering wat tegen te doen.
Dat is vooral interessant wanneer je een doorlopend krediet afsluit voor een relatief groot bedrag, waar je meerdere jaren gebruik van denkt te gaan maken.
Doorlopend krediet en overlijden
Het doorlopend krediet zal bij overlijden in principe gewoon overgaan op de nabestaanden. De geldverstrekker heeft je een bedrag uitgeleend en wil dat graag terug. Op het moment dat jij komt te overlijden zal er een erfenis ontstaan voor de nabestaanden. Die kan bestaan uit jouw bezittingen, maar ook uit een doorlopend krediet waar je gebruik van maakte.
Kosten voor de nabestaanden
Houd er rekening mee dat een doorlopend krediet bij overlijden dus kan leiden tot kosten voor de nabestaanden. Zij krijgen allereerst een emotionele klap te verwerken, daar komt dan nog een financiële klap achteraan. De geldverstrekker wil het geleende bedrag graag terug, waardoor de nabestaanden daar voor op zullen draaien. Wil je dit voorkomen en ervoor zorgen dat het doorlopend krediet na overlijden komt te vervallen? Je kunt dan een nabestaandenverzekering afsluiten.
Nabestaandenverzekering afsluiten
Om te voorkomen dat een doorlopend krediet bij overlijden gewoon door blijft lopen kun je gebruik maken van een nabestaandenverzekering. Je betaalt daarvoor eenmalig een bemiddelingsbedrag en vervolgens een klein percentage over het opgenomen bedrag. Je zorgt er daarmee voor dat de geldverstrekker het risico van je overneemt. Kom je tijdens de looptijd van het doorlopend krediet te overlijden? De geldverstrekker zal je de schuld dan kwijtschelden, waardoor de nabestaanden daar in ieder geval niet mee te maken krijgen.