Wat gebeurt er met de persoonlijke lening na overlijden?

Heb je een persoonlijke lening en ben je benieuwd wat er gebeurt op het moment dat je tijdens de looptijd komt te overlijden? Dat hangt onder andere af van het feit of hier voorwaarden over zijn overeengekomen. Standaard zal de persoonlijke lening overgaan op de nabestaanden, mits zij de erfenis accepteren. Een erfenis kan immers bestaan uit zowel bezittingen als uit schulden. Als nabestaanden de erfenis accepteren zullen zij ook de persoonlijke lening overnemen en zijn zij ineens verantwoordelijk voor het aflossen daarvan.

top 3 persoonlijke leningen

Over op de nabestaanden

Een persoonlijke lening gaat na overlijden automatisch over op de nabestaanden. Zij hebben uiteraard de mogelijkheid om de erfenis te weigeren en het krediet daarmee af te wijzen. Dat betekent echter ook dat zij de uitvaart uit eigen zak dienen te betalen, ze kunnen dan niet zomaar gebruik maken van de uitvaartverzekering. Het maakt het in de praktijk lastig om het overlijden te verwerken en dit financieel op een nette manier af te werken. Het feit dat de persoonlijke lening na overlijden overgaat op de nabestaanden vraagt wat dat betreft om een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een verzekering.

Persoonlijke lening voor de keuken

Stel dat je een persoonlijke lening voor de keuken afsluit en dat je plotseling komt te overlijden. Dat is een harde eerste klap, maar nog veel vervelender op het moment dat de nabestaanden te maken krijgen met het krediet dat jij nog terug had moeten betalen. Zij betalen dan als het ware voor de keuken die jij hebt laten plaatsen, waardoor er bijvoorbeeld minder geld overblijft om de uitvaart op een waardige manier te verzorgen. Een persoonlijke lening en het overlijden zijn wat dat betreft onderwerpen die je netjes op elkaar dient af te stemmen.

Nabestaandenverzekering afsluiten

Je kunt de persoonlijke lening na het overlijden laten afboeken door een nabestaandenverzekering af te sluiten. Je betaalt dan een eenmalig bedrag tijdens het afsluiten en een maandelijkse premie, bovenop de rente. Het gaat om een premie van bijvoorbeeld 0,03% per jaar, waardoor de kosten relatief laag liggen. Je voorkomt daarmee dat de persoonlijke lening na overlijden automatisch over zal gaan op de nabestaanden. In plaats daarvan neemt de verzekeraar het risico op zich. Het betekent in de praktijk dat de verzekeraar de lening na overlijden afboekt, waardoor de nabestaanden daar niets mee te maken hebben.