Geld lenen zonder handtekening partner

handtekening zonder partner lening

In theorie moet je geld kunnen lenen zonder de handtekening van je partner. In de praktijk is dit echter anders. Bijna alle banken en kredietverstrekkers vragen meestal wel degelijk om een handtekening van je partner. Dit doen ze om meerdere redenen. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent of alleen samenwoont.

Waarom handtekening partner nodig bij lening?

De reden dat je een handtekening van je partner nodig hebt om een lening af te sluiten, is omdat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de lening. Mocht er namelijk iets gebeuren en kom je te overlijden, dan is je partner 100% verantwoordelijk.

Let op! Heb je toch ergens zonder medeweten van je partner een lening afgesloten? Dan heeft je partner het recht om deze lening wettelijk te laten vernietigen.

Uitzonderingen geld lenen zonder handtekening partner

Zoals gezegd vragen bijna alle banken om een handtekening van je partner. Er zijn echter uitzonderingen. Soms lukt het wel om een lening af te sluiten zonder goedkeuring van je partner. Dit geldt alléén voor de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Welke banken een uitzondering vormen, ligt echter helemaal aan de voorwaarden die zij hanteren. De ene bank kijkt naar je leenbedrag, de ander naar hoe lang je al samen bent met je partner.

Tip! Wil je weten hoe jouw bank hiermee omgaat? Neem dan gewoon even contact op. Ze kunnen je precies vertellen hoe ze omgaan met geld verstrekken zonder handtekening van je partner.

Zakelijk geld lenen zonder handtekening partner

Wanneer je ondernemer bent gelden er andere regels. Bij koop op afbetaling of huurkoop voor het bedrijf of voor de uitoefening van je beroep, heb je géén toestemming nodig van je partner. Ben je bijvoorbeeld zzp’er en koop je een bestelbus op afbetaling, dan kan dit zonder handtekening van je partner.

Tip! Je hebt dan wel geen toestemming van je partner nodig, het is wel slim om elkaar op de hoogte te stellen. Wanneer je zakelijk failliet gaat en je kunt de bestelbus niet meer betalen, zijn de gevolgen waarschijnlijk ook nadelig voor je partner.

Lenen zonder handtekening partner slim?

De vraag is natuurlijk of het slim is om een lening af te sluiten, zonder handtekening van je partner. Waarom zou je dat doen? Een lening sluit je normaal gesproken alleen in goed onderling overleg af. Een lening heeft tenslotte financiële gevolgen voor jullie allebei. Wees dus altijd eerlijk ten opzichte van je partner en voorkom onnodig ruzie over geld lenen.

Tip! Wil je geld lenen? Houd dan de financiële gevolgen van een lening zo laag mogelijk. Vergelijk altijd eerst het aanbod leningen en kies de best passende lening met de laagste rente. Dat bespaart je honderden euro’s per jaar.