Hoe kan ik een doorlopend krediet opzeggen?

Heb je een doorlopend krediet en wil je dat opzeggen of wil je op voorhand alvast controleren hoe je daar op termijn weer vanaf kunt komen? Het doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit dan bijvoorbeeld de persoonlijke lening, omdat je de mogelijkheid hebt deze af te lossen wanneer je wilt. Dat is een belangrijk verschil, al is het verstandig om ook goed te kijken naar bijvoorbeeld de (variabele) rente en de andere verschillen tussen de beide consumptieve kredieten.

top 3 doorlopend krediet

Doorlopend krediet aflossen

Om het doorlopend krediet op te zeggen is het allereerst van belang dat je die zal aflossen. Er is bij een dergelijk krediet geen sprake van een eventuele boeterente, waardoor je het bedrag af kunt lossen op het moment dat je daar de middelen voor hebt. Het is dan voldoende om het bedrag dat je hebt opgenomen af te lossen bij de geldverstrekker.

Wil je een doorlopend krediet aflossen om vervolgens elders een lening te gebruiken? Je kunt daar het nieuwe bedrag lenen, zodat er voldoende beschikbaar is om het oude (en duurdere) krediet terug te betalen. Je kunt op die manier een doorlopend krediet opzeggen en de lening oversluiten naar een meer voordelige aanbieder.

Doorlopend krediet opzeggen

Zodra je de aflossing hebt gedaan kun je het doorlopend krediet opzeggen. Op het moment dat je geen geld meer hebt opgenomen is het voldoende om de geldverstrekker aan te geven dat je het krediet graag wilt opzeggen. Je limiet wordt dan ongedaan gemaakt, zodat je daar niet meer de mogelijkheid hebt om geld op te nemen. Zorg ervoor dat je hier een bevestiging van krijgt.

Al checken tijdens het afsluiten

Je kunt het doorlopend krediet opzeggen wanneer je dat al hebt lopen, maar het is ook interessant om op voorhand alvast naar de mogelijkheden hiertoe te kijken. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je de verschillende doorlopend kredieten wilt vergelijken. Je voorkomt daarmee dat je achteraf voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld op het moment dat je na wilt gaan hoe je het doorlopend krediet kunt opzeggen en wat daar de voorwaarden voor zijn.