Hoe maak je een carrière switch naar de Financiële sector?

Je bent er na lang wikken en wegen over uit: dit wordt het jaar dat jij de knoop doorhakt en eindelijk voor een carrière switch gaat naar de Financiële sector. Veel mensen dromen ervan om ooit een baan in de financiële sector te krijgen. Het lijkt een sleutel tot rijkdom en succes. Helaas is het niet zo makkelijk om deze droom waar te maken. Er zijn veel verschillende soorten banen in de financiële sector, en het kan lastig zijn om te bepalen welke baan bij je past. Soms moet je ook hard werken om aan de eisen van een financieel bedrijf te voldoen. De Financiële sector is daarbij enorm; waar begin je?

Als je wilt werken in de financiële sector is het belangrijk dat je weet wat voor soort werkzaamheden er precies worden verricht. Veel mensen denken dat alle banen in deze sector iets met aandelen of beurskoersen te maken hebben, maar dat is niet altijd het geval. In feite zijn er veel verschillende soorten functies die onder de noemer ‘financieel’ vallen. Denk bijvoorbeeld aan controllers, boekhouders, financieel analisten en investeringsbankiers. Kortom: er is voor iedere interesse wel wat wils! 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je over wilt stappen naar de Financiële sector zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. Eén van de belangrijkste dingen die je moet weten als je overweegt om naar de financiële sector toe te stappen is dat hard werken noodzakelijk is. Banengroei in deze sector is afhankelijk van prestaties dus moet je bereid zijn om extra uren te maken als dat nodig is. Ook moet je leergierig zijn: investeer tijd en energie in het bijspijkeren van relevante vaardigheden (zoals Excel). Als je bereid bent om hard te werken en snel te leren, dan ben je goed op weg naar een succesvolle carrière switch! Er zijn echter nog enkele andere punten om op te letten:

Welke functie?

Ten eerste: welke soort functie in de sector spreekt je het meeste aan? Wil je werken als beleggingsbankier, verzekeringsagent, financieel planner of accountant? Er zijn vele diverse mogelijkheden om uit te kiezen. Wat je kiest bepaalt in welke richting je ervaring en educatie zult moeten gaan zoeken.

Welke ervaring heb je?

Ten tweede: wat zijn je huidige vaardigheden en ervaring? Heb je ervaring met boekhouding of beleggen? Als je huidige vaardigheden niet direct overeenkomen met een functie in de financiële sector dan is het belangrijk om te beslissen welke vaardigheden jij moet ontwikkelen. Misschien moet je eerst een aantal cursussen volgen voordat je solliciteert naar posities in de sector, of zul je Finance traineeships moeten volgen bij een bedrijf zoals AP Support. Wanneer je een traineeship volgt word je in korte tijd, vaak 1 tot 2 jaar, klaargestoomd voor een carrière in de financiële wereld. Terwijl je vakinhoudelijke kennis opdoet en jezelf persoonlijk en professioneel ontwikkelt bouw je ook een waardevol netwerk op.

Papieren

Ten derde: zorg dat je de juiste papieren haalt. Financieel-georiënteerde bedrijven houden vaak rekening met iemands educatieve achtergrond. Dus als je overweegt om carrière te maken in deze sector, zorg er dan voor dat je minimaal een bachelor-graad hebt. Een master of MBA is natuurlijk nog beter. Het laat zien dat je serieus bent over het vergroten van je kennis en ervaring op het gebied van Finance.

Uiteindelijk hangt alles af van wat voor soort persoon jij bent en wat voor doelstelling jij voor ogen hebt met betrekking tot carrière switch naar de Financiële sector . Als dit iets is waarin jij geïnteresseerd bent en denkt dat jij geschikt bent, ga dan gerust door met research doen en solliciteer naar relevante posities. Wanneer je eenmaal je voet in de deur hebt is het belangrijk om hard te werken en te laten zien dat je gemotiveerd bent om binnen het bedrijf te groeien.