Hoe verschillen mijn bruto en netto salaris van elkaar?

Het bruto en netto salaris is niet hetzelfde. Je bruto inkomsten liggen een stuk hoger dan het bedrag dat je daadwerkelijk netto op je rekening ontvangt. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de belastingen en premies voor sociale verzekeringen die je betaalt. Die zorgen ervoor dat je bruto een hoger bedrag verdient dan wat je op je rekening ziet.

top 3 doorlopend krediet

Houd er rekening mee dat een werkgever nog meer uit dient te keren dan het bruto salaris. Er is ook nog sprake van een deel werkgeversverzekeringen voor de belasting. Het salaris dat een werkgever aan je betaalt is wat dat betreft maar een deel van de totale loonkosten die het bedrijf heeft.

Bruto salaris verdienen

We spreken bij verdiensten over het algemeen over het bruto salaris. Dat is het meest gemakkelijk rekenen, ook al krijg je het netto salaris op je rekening overgemaakt. Het bruto salaris is het bedrag voor belastingen en eventuele aftrekposten. Iemand met een eigen huis en een hypotheek kan gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Het netto salaris komt daardoor dichter bij het bruto salaris te liggen.

Wil je een krediet aanvragen en ben je benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Je hebt daar het bruto salaris per maand of per jaar voor nodig.

Netto salaris uitgekeerd krijgen

Ondanks het belang van het bruto salaris zullen we het meest kijken naar het netto salaris. Dat is immers het bedrag dat we maandelijks op onze rekening gestort krijgen. Het is dit netto salaris dat we gebruiken om onze vaste lasten te voldoen en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we af en toe wat leuks kunnen doen. Kom je na het netto salaris nog wat tekort om de maand door te komen of wil je er even lekker tussenuit? Dan kun je een minilening afsluiten voor een tijdelijke kleine aanvulling daarop.

Sociale premies en verzekeringen

Benieuwd naar waar het verschil tussen het bruto en netto salaris vandaan komt? Het gaat om de sociale premies voor de verplichte werknemersverzekeringen die we betalen. Een goed voorbeeld daarvan is de premie voor de WW. We betalen premie terwijl we werken, zodat er voldoende geld beschikbaar is om hen die werkloos zijn een uitkering te kunnen uitbetalen. Naarmate je meer verdient zal het verschil tussen het bruto en netto salaris verder oplopen.