Wat is een BKR registratie en wat betekent dit?

Geld lenen en krijg je te maken met de BKR registratie of vertelt iemand anders je daarover? De BKR registratie is niets anders dan een opname in een register van het Bureau Krediet Registratie. Dat bureau is gevestigd in Tiel en registreert de kredieten van Nederlanders, vanaf bedragen van €1.000. Een BKR registratie hoeft wat dat betreft niet automatisch negatief te zijn. Pas wanneer je een achterstand oploopt of er andere problemen ontstaat kan er een negatieve BKR registratie ontstaan.

top 3 minileningen

Registratie van reguliere leningen

De BKR registratie heeft wat dat betreft vooral betrekking op de reguliere registratie van leningen die we als Nederlanders afsluiten. Dat zorgt er aan de ene kant voor dat bedrijven daar zicht op hebben wanneer ze je een krediet aanbieden. Aan de andere kant helpt het jezelf voorkomen dat je teveel kredieten afsluiten en je na verloop van tijd het hoofd mogelijk niet meer boven water kunt houden.

Geen BKR registratie

Wil je een minilening afsluiten, bijvoorbeeld om 50, 100, 500 of 1000 euro te lenen? In dat geval zal er geen BKR registratie plaatsvinden. Het gaat om een bedrag tot maximaal 1000 euro, waardoor de geldverstrekker niet verplicht is om dit aan te melden bij het BKR. Het betekent in de praktijk dat je al binnen 1 werkdag het geld op je rekening kunt verwachten. Een BKR registratie kost tijd, vandaar dat de aanbieders van de minileningen ervoor kiezen om dat niet te doen. In plaats daarvan vragen ze je om documenten waaruit bijvoorbeeld blijkt dat je voldoende vaste inkomsten hebt.

Geen BKR toetsing bij minilening

Een ander voordeel is dat er geen BKR toetsing plaatsvindt op het moment dat je een minilening afsluit. Heb je al een BKR registratie van een andere lening of is er zelfs sprake van een achterstand? In dat geval kun je niet zomaar meer een nieuwe lening afsluiten wanneer je daarvoor naar een reguliere bank zou gaan. Dankzij het feit dat de aanbieder van een minilening geen BKR toetsing doet kun je er aan de hand daarvan eenvoudig voor zorgen dat je buiten de BKR registratie toch een krediet(je) kunt afsluiten.