Benieuwd of de rente van een doorlopend krediet aftrekbaar is? Dat is in een aantal gevallen zo, bijvoorbeeld wanneer je het geld gebruikt om een woning aan te kopen. Heb je te maken met een restschuld na de verkoop van je oude woning? Indien je een doorlopend krediet gebruikt om die te financieren is de kans groot dat het krediet inderdaad fiscaal aftrekbaar is.
Op het moment dat een doorlopend krediet aftrekbaar is betekent dit dat je de rente op mag voeren bij de aangifte inkomstenbelasting. Het betekent dat je de rente af mag trekken van het inkomen dat je aan de andere kant verdient. Dat zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt, waardoor de rente voor het doorlopend krediet in de praktijk lager uit zal vallen. Dat neemt niet weg dat je de (bruto) rente in eerste instantie wel dient te betalen, ook als het doorlopend krediet aftrekbaar is.
Restschuld financieren met een doorlopend krediet
Is er een restschuld ontstaan na de verkoop van je eigen woning? Indien het gaat om een restschuld die na 29 oktober 2012 is ontstaan heb je sinds 1 januari 2013 de mogelijkheid om de rente die je daarover betaalt af te trekken voor de inkomstenbelasting. Dat mag gedurende een periode van 15 jaar. De rente van een doorlopend krediet is dan aftrekbaar, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je fiscaal voordelig gebruik kunt maken van dit type krediet. Dat geldt overigens ook voor de persoonlijke lening die je om deze reden afsluit.
Doorlopend krediet voor de eigen woning
Gebruik je het doorlopend krediet voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van de eerste eigen woning? Ook in dat geval is het doorlopend krediet aftrekbaar. Dit is het geval wanneer het krediet is gesloten na 1 januari 2013. Sinds dat moment is het mogelijk om ook de consumptieve kredieten die je afsluit voor de eigen woning af te trekken. Het betekent in de praktijk dat de netto rente over het doorlopend krediet dat aftrekbaar is lager uit zal vallen, waardoor je daar meer voordelig gebruik van kunt maken.