Is een persoonlijke lening aftrekbaar voor de belastingen?

Benieuwd of een persoonlijke lening aftrekbaar is voor de belastingen die je betaalt? Het gaat dan om de aftrekbaarheid van de rente, dat zijn immers de kosten die u betaalt voor de financiering. Normaal gesproken is de rente niet aftrekbaar, behalve wanneer je aan strikte voorwaarden voldoet met betrekking tot de besteding van het geld dat je leent.

top 3 persoonlijke leningen

Aantoonbaar doel van de persoonlijke lening

De persoonlijke lening is aftrekbaar op het moment dat je het geld aantoonbaar gebruikt voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van je eerste huis (het hoofdverblijf). In dat geval geldt de persoonlijke lening als een hypotheek. De rente is ook aftrekbaar indien je de lening gebruikt om de restschuld van een woning mee af te betalen. De rente is dan maximaal 25 jaar aftrekbaar en de restschuld dient na 29 oktober 2012 te zijn ontstaan.

Doorlopend krediet aftrekbaar?

De persoonlijke lening is aftrekbaar op het moment dat je die als een soort hypotheek gebruikt. Dat geldt bovendien ook voor het doorlopend krediet, waardoor het wat dat betreft niet uitmaakt welke van de twee kredietvormen je besluit af te sluiten.

Houd er rekening mee dat de rente op een doorlopend krediet vanaf 1 januari 2013 aftrekbaar is, mits je dit krediet gebruikt om een restschuld van de woning mee te betalen. De rente is dan 15 jaar aftrekbaar en dit geldt opnieuw voor restschulden sinds 29 oktober 2012. Het is niet mogelijk om het doorlopend krediet te gebruiken voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van je eerste huis en de rente af te trekken.

WOZ-krediet aftrekbaar?

Ten derde kun je in plaats van een persoonlijke lening die aftrekbaar is natuurlijk een WOZ-krediet afsluiten. Sinds 1 januari 2013 is het echter niet meer mogelijk om de rente af te trekken voor kredieten die je sinds die tijd op deze manier hebt afgesloten. Indien de opname al voor 1 januari 2013 werd gedaan is de rente wel aftrekbaar, mits je de opname gebruikte voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van de eerste eigen woning.

Wat dat betreft is de persoonlijke lening aftrekbaar wanneer je die gebruikt voor je huis en is het bovendien het type krediet dat op dit gebied de meest brede mogelijkheden biedt.