Is de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Benieuwd of de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar is? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder het doel dat je voor ogen hebt wanneer je het bedrag wilt lenen. Zolang er sprake is van geld voor de eigen woning of voor de financiering van een restschuld is de rente fiscaal aftrekbaar. Gaat het om een persoonlijke lening voor een andere uitgave? Dan is het helaas niet mogelijk om de rente fiscaal af te trekken, waardoor de netto lasten gelijk zijn aan de bruto lasten.

top 3 persoonlijke leningen

Geld voor de eigen woning

De persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar op het moment dat je het geld gebruikt voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van je eerste eigen huis. Dat wil zeggen, de rente die je betaalt over de persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar. Het betekent in de praktijk dat de rente netto een stuk lager uitvalt dan bruto. Je inkomen bepaalt in welke belastingschijf je de rente over de persoonlijke lening kunt aftrekken en welk bedrag er aan netto rentelasten over zal blijven.

Geld voor de restschuld

Gebruik je een persoonlijke lening om de restschuld na de verkoop van je woning te betalen? Ook in dat geval is de rente fiscaal aftrekbaar, mits de restschuld na 29 oktober 2012 is ontstaan. De rente is vervolgens maximaal 15 jaar aftrekbaar, waardoor het van belang is om het bedrag binnen die periode af te lossen.

Wat dat betreft bestaan er verschillende situaties waarin de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar is. Dit is aan de andere kant niet het geval wanneer je het geld van de lening gebruikt voor een willekeurig ander doel buiten de eigen woning om.

Persoonlijke lening voor andere uitgaven

Wil je de persoonlijke lening gebruiken om een nieuwe auto te kopen, een keuken te financieren of bijvoorbeeld de kinderen te laten studeren? In dat geval is er geen sprake van een persoonlijke lening voor een restschuld of voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van een eigen woning. Het betekent dat er sprake is van een regulier consumptief krediet, waardoor de rente die je betaalt niet fiscaal aftrekbaar is. De persoonlijke lening kost je dan netto net zoveel als bruto, er is geen sprake van voordeel op basis van de rente die je fiscaal van je belastbare inkomen mag aftrekken.