Lenen tegen historisch lage rente

Dat de rente op dit moment historisch laag is, zal weinigen zijn ontgaan. De vraag is echter: hoe komt dat en wat kunnen we op korte en iets langere termijn verwachten? Een klein lesje financiële zaken…

top 3 persoonlijke leningen

De rentes op leningen en daarmee ook op spaartegoeden staan al een tijd historisch laag. Dat heeft alles te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank, de ECB, dat sinds 1 januari 1999 verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het monetair beleid voor het eurogebied. Om de kredietcrisis te beteugelen heeft men het rentetarief waartegen banken kunnen lenen bij de ECB erg laag en momenteel zelfs op 0,000 procent vastgezet. En dat heeft voor- en nadelen!

Negatieve én positieve effecten

Aan de ene kant heeft de lage marktrente een negatief effect op ons spaargeld. En de reden daarvoor is eigenlijk heel simpel: is de ECB-rente laag, dan kunnen banken goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank, hebben daardoor minder behoefte aan spaargeld en maken dientengevolge de spaarrente laag. Gaat de ECB-rente eventueel weer omhoog, dan wordt het duurder om geld te lenen bij de ECB en proberen de banken spaargeld aan te trekken, onder andere met een hogere spaarrente.

Gelukkig is er tevens goed nieuws bij een lage ECB-rente: de rente voor hypotheken en geld lenen zijn ook historisch laag. Ook niet verwonderlijk, want het kost banken op dit moment nu eenmaal minder om het geld te lenen dat nodig is voor het verstrekken van uw hypotheek of lening. En daar kan iedereen nu dan ook flink van profiteren door het bijvoorbeeld oversluiten van een in duurdere tijden afgesloten hypotheek of het afsluiten van een voordelig lening.

Wat gaat de rente doen?

Het blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar algemeen wordt toch wel aangenomen dat de rente de komende tijd zeker niet verder zal dalen en (in eerste instantie licht) zelfs zal stijgen. Dit door de onstabiele politieke situatie in de wereld en economische groei waardoor lage rente niet meer echt noodzakelijk is. De verwachting is dat de rente op de wereldwijde kapitaalmarkt daardoor gaan stijgen, dat de ECB de lange termijn rente zal verhogen en dat we dat zullen terugzien in wat we moeten betalen voor onze hypotheken en andere leningen.

Ben je van plan binnen afzienbare tijd geld te lenen, dan zou het heel goed kunnen dat je bij afsluiten voor het eind van het jaar spekkoper zult zijn. Want of het nu gaat om kleinere bedragen of relatief hogere leningen van bijvoorbeeld € 10.000,-, € 20.000,– of € 50.000,-, een lagere rente is natuurlijk altijd uiterst prettig. Bedenk daarbij goed dat je bij een doorlopend krediet te maken hebt met een variabele rente en je rente dus mee stijgt bij een eventuele verhoging van de marktrente.

Zekerheid met stabiele rente

Wil je zekerheid en optimaal profiteren van de huidige, historisch lage rente dan is een persoonlijk lening de beste keuze. Je bent dan immers over de gehele looptijd verzekerd van een stabiele lage rente. Vraag voor de zekerheid wel altijd meerdere offertes aan zodat je de aanbieder kunt kiezen met het beste aanbod.