Persoonlijke lening afsluiten als ZZP-er

Persoonlijke lening afsluiten als ZZP-er? Er bestaan verschillende mogelijkheden, al zien die er net wat anders uit dan wanneer je in loondienst bent. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je het geld zowel privé als zakelijk kunt gebruiken en dat het inkomen dat je verdient minder structureel is dan wanneer een baas je iedere maand hetzelfde bedrag uitbetaalt.

top 3 persoonlijke leningen

Zelfstandig krediet of ondernemerskrediet

Als ZZP-er kun je de persoonlijke lening die je afsluit op twee verschillende manieren gebruiken. Je kunt hier gebruik van maken als zelfstandig krediet, zodat je het geld privé kunt besteden. Je hebt als ZZP-er echter ook de mogelijkheid om er een ondernemerskrediet van te maken, door het geld in de zaak te steken en er daarmee voor te zorgen dat je (op termijn) voor meer inkomsten kunt zorgen.

Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt bestaan er verschillende mogelijkheden en is er sprake van voorwaarden. We zullen hier vooral ingaan op het zelfstandig krediet, aangezien dat de typische vorm is van de persoonlijke lening die je ook als ZZP-er kunt afsluiten.

Inkomen als ZZP-er

Je inkomen is als ZZP-er minder stabiel dan wanneer je in loondienst bent. Dat heeft te maken met het feit dat het inkomen per maand kan wisselen en dat het inkomen per jaar doorgaans steeds op een ander bedrag uit zal komen. Een geldverstrekker kijkt in ieder geval naar de jaarcijfers over de laatste 3 jaar en zal daar het gemiddelde van nemen. Het laatste jaar geldt daarbij als een maximum en wanneer er sprake is van een dalende lijn heb je minder mogelijkheden dan wanneer je groei aan kunt tonen.

Voorwaarden voor een zelfstandig krediet

Houd er rekening mee dat je een persoonlijke lening kunt afsluiten als ZZP-er op het moment dat je een goed betalingsverleden (BKR-geschiedenis) kunt laten zien en op het moment dat je een privédoel voor het geld in gedachten hebt. De kans is wat dat betreft groot dat je de geldverstrekker aan dient te geven waar je het geld voor wilt gaan gebruiken. Heb je een zakelijk doel voor ogen en zoek je als ZZP-er naar een persoonlijke lening? In dat geval kun je vragen om een ondernemerskrediet.