Kan ik een persoonlijke lening met negatieve BKR afsluiten?

Wil je een persoonlijke lening met een negatieve BKR afsluiten? Het is allereerst verstandig om bij jezelf na te gaan of dat een verstandige keuze is. Indien je een negatieve BKR-notering hebt betekent dit dat je bijvoorbeeld een aantal aflossingen gemist hebt of dat je structureel geen aflossingen doet.

top 3 persoonlijke leningen

Let op: een negatieve BKR is wat anders dan een registratie bij het BKR. Het BKR registreert ieder krediet in Nederland, er is dan standaard sprake van een neutrale codering. Er is pas sprake van een negatieve BKR na bijvoorbeeld een periode van wanbetaling of onvindbaarheid voor de schuldeiser.

In theorie mogelijk

Het is in theorie mogelijk om een persoonlijke lening met negatieve BKR af te sluiten. Dat heeft te maken met het feit dat geldverstrekkers de gegevens bij het BKR op kunnen vragen en dat dit geldt als een advies. Houd er echter rekening mee dat geldverstrekkers die geld verstrekken aan mensen met een negatieve BKR daar over het algemeen een hoge vergoeding voor vragen. Zij lopen relatief veel risico, omdat ze geld uitlenen aan een groep die eerder al problemen heeft gehad, of die momenteel nog steeds ervaart.

Praktisch een stuk lastiger

In de praktijk zal het niet meevallen om een persoonlijke lening met negatieve BKR af te sluiten. Dat heeft te maken met het feit dat de meeste banken zich daar over het algemeen niet aan willen branden. Zij zitten niet te wachten op situaties waarin betalingen uitblijven, bijvoorbeeld omdat je nog andere kredieten af dient te betalen of dat de rentelasten te hoog zijn opgelopen. Het is daarom verstandig om er eerst voor te zorgen dat de negatieve BKR-codering verdwijnt, zodat je daarna weer de mogelijkheid hebt om een nieuwe persoonlijke lening af te sluiten.

Krediet aflossen en met een schone lei beginnen

Wil je een persoonlijke lening met BKR afsluiten en merk je dat dit inderdaad lastig is? Los dan eerst het krediet af bij de geldverstrekker die de negatieve codering voor je heeft aangevraagd. Die geldverstrekker dient het BKR vervolgens aan te geven dat je de aflossingen hebt gedaan en dat de problemen achter de rug zijn. Houd er rekening mee dat de negatieve BKR-codering vervolgens tot 5 jaar lang te zien blijft. Een persoonlijke lening met een negatieve BKR kan daardoor een behoorlijke opgave vormen.