Persoonlijke lening oversluiten: de mogelijkheden

Wil je een persoonlijke lening oversluiten en zoek je daarvoor naar de mogelijkheden of ben je benieuwd waar je rekening mee dient te houden? We zetten de belangrijke elementen voor je op een rij, zodat je die in ieder geval niet over het hoofd ziet. Let in ieder geval op:

  • De maximale extra aflossing
  • De looptijd en het rentepercentage
  • De hoogte van het leenbedrag

top 3 persoonlijke leningen

Maximale extra aflossing

Zodra je een persoonlijke lening hebt lopen is de kans groot dat er sprake is van een maximaal extra af te lossen bedrag per jaar. Het kan bijvoorbeeld gaan om 10% of 20% van de kredietsom per jaar. De bank voorkomt op die manier dat je het volledige bedrag zomaar in één keer af kunt lossen na een meevaller. Het betekent in de praktijk echter ook dat het lastiger is om een persoonlijke lening over te sluiten. Indien je meer wilt aflossen dan is toegestaan betaal je een boeterente. Hier is sprake van wanneer je bijvoorbeeld 20% per jaar mag aflossen en je 100% wilt aflossen om de persoonlijke lening te kunnen oversluiten naar een andere geldverstrekkers.

Looptijd en rentepercentage

Let tijdens het oversluiten van een persoonlijke lening ten tweede goed op zowel de looptijd als het rentepercentage. Veel mensen zijn geneigd om automatisch naar het rentepercentage te kijken. Het klopt dat een lagere rente de lening goedkoper zal maken, mits de looptijd niet ineens veel langer is. Een krediet met een lagere rente, maar een veel langere looptijd, is op termijn duurder dan een krediet met een korte looptijd en een hogere lening. Wil je de persoonlijke lening oversluiten en daarvoor de mogelijkheden vergelijken? Let dan dus goed op de combinatie van zowel de looptijd als het rentepercentage.

Hoogte van het leenbedrag

Ten derde is het bij het oversluiten van een persoonlijke lening verstandig om goed te kijken naar het geldbedrag dat je nodig denkt te hebben. Kun je uit de voeten met het bedrag zoals je dat nu leent, is er meer geld nodig of kun je wellicht af met een lager bedrag? Zolang je een lager bedrag of hetzelfde bedrag wilt lenen is er waarschijnlijk niets aan de hand en is de kans groot dat je aanvraag geaccepteerd zal worden. Wil je de persoonlijke lening oversluiten en het kredietbedrag ook meteen verhogen? Houd er dan rekening mee dat er opnieuw een acceptatie plaats zal moeten vinden op basis van bijvoorbeeld je inkomen.