Vakantiegeld: hoe hoog is mijn vakantiegeld?

Het vakantiegeld is een fijne bijdrage voor de vakantieperiode, je kunt het bedrag in mei op je rekening ontvangen. Het vakantiegeld werd al in 1945 ingevoerd en zorgt er jaarlijks voor dat je een mooi extraatje ontvangt.

De betaling in het midden van het jaar zorgt ervoor dat je hiervoor rekening dient te houden met je salaris vanaf juni tot en met mei. Die periode bepaalt hoe hoog het vakantiegeld is dat je ontvangt. Uiteraard kun je dit zelf berekenen aan de hand van je bruto salaris.

top 3 minileningen

Bruto vakantiegeld

Je krijgt 8% vakantiegeld over je bruto salaris. Ontvang je bijvoorbeeld €2.700 bruto per maand? Dat betekent dat je op jaarbasis een bruto salaris hebt van €32.400. Met dat salaris val je in de tweede belastingschijf, goed voor 40,4% belasting. Bovenop het salaris ontvang je nog eens €2.592 aan vakantiegeld, op basis van 8% van het bruto salaris dat je hebt. Dat bruto vakantiegeld zal je echter niet in z’n geheel ontvangen, je dient daar nog belasting over te betalen.

Netto vakantiegeld

De belasting die we in Nederland betalen is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je zit met het bruto inkomen en je vakantiegeld in de tweede belastingschijf. Je betaalt 40,4% belasting over het bedrag aan vakantiegeld. Dat betekent dat het netto vakantiegeld in dit geval uit zal komen op €1.544,82. Dat is het bedrag dat je op je rekening kunt verwachten. Het zal in de praktijk betekenen dat je een mooie vakantie kunt boeken, om bij te komen na een jaar lang hard werken. Het is uiteraard wel van belang dat je inkomen in alle maanden even hoog was.

Vakantiegeld ontvangen

Je zal het vakantiegeld automatisch ontvangen, je hoeft daarvoor geen aanvraag in te dienen bij je werkgever. Je werkgever maakt het automatisch in orde en zorgt er daarmee voor dat je een prettige bonus ontvangt. In sommige gevallen zal je het vakantiegeld verdeeld over de andere maanden ontvangen, dit is vaak het geval bij banen op basis van het minimumloon of bij bijbanen. In dat geval kun je uiteraard wel zelf berekenen of je daadwerkelijk de 8% vakantiegeld krijgt waar je recht op hebt. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om je het vakantiegeld uit te keren en daarmee voor een extraatje te zorgen.