Waar moet je op letten bij het lenen van geld?

Iedereen heeft wel eens een moment in zijn leven waarop er minder geld beschikbaar is dan je op dat moment nodig hebt. Je staat voor een grote aankoop of je hebt misschien iets meer geld uitgegeven dan eigenlijk de bedoeling was en je zit tijdelijk (te) krap bij kas. Dan is geld lenen een prima optie, mits je daarbij wel een aantal zaken goed overweegt. Waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen bij het lenen van geld?

Geld lenen kost geld

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar geld lenen kost nu eenmaal geld. Bedrijven die je een lening verstrekken, doen dat om er uiteindelijk zelf iets aan te verdienen. Je leent een bedrag, dat terug moet worden betaald met daar bovenop nog een bedrag aan rente. Houd hier rekening mee en zorg ervoor dat je die rente ook kunt betalen. Het klinkt misschien als een simpel karwei, maar menigeen is hierdoor in de problemen gekomen.

Ben kritisch

Wees kritisch op elk aanbod. Vaak wordt bij de koop van dure zaken, zoals een auto of elektronica, een lening aangeboden. In veel gevallen is die echter onnodig duur en dus af te raden. Kopen op afbetaling of gebruik maken van een creditcard lijkt aantrekkelijk, maar vaak blijken dit de duurste vormen van lenen te zijn. Zonde van het geld, toch?

Heb je wellicht nog wat spaargeld?

Heb je een spaarrekening met een mooi saldo erop? Gebruik dat geld dan voor je aankoop en vul het geleidelijk weer aan. Je leent zo in feite van jezelf. Tegenwoordig krijg je nauwelijks nog rente op je spaartegoed, terwijl een lening je juist wel rente kost.

Laat je niet misleiden!

Laat je niet misleiden door acties, die vaak van tijdelijke aard zijn. Een zeer lage rente op een lening is vaak een stunt voor enkele maanden. Wanneer er sprake is van een langere looptijd van de lening, laat je dan goed informeren over de uiteindelijke kosten. Je zult niet de eerste zijn die denkt goedkoop uit te zijn en achteraf alsnog heel veel moet betalen.

Vergelijk aanbieders

Vergelijk diverse aanbieders met elkaar. De ene partij berekent een hogere rente dan de andere. Je lening afsluiten bij een te dure partij is zonde, want dat geld had je veel beter zelf in je zak kunnen houden.

Leen nooit te veel. Je moet het immers uiteindelijk allemaal weer terugbetalen. Hou altijd je verstand erbij!