Wanneer vindt de uitbetaling van het vakantiegeld plaats?

Benieuwd wanneer de uitkering van je vakantiegeld plaats zal vinden, zodat je dat kunt gebruiken om een mooi reisje te boeken of andere kosten te voldoen? Werkgevers hebben de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze dat bedrag uitkeren. Dit gebeurt over het algemeen in mei of in juni. In sommige gevallen verwerken de werkgevers het vakantiegeld al meteen in het salaris. Dat gebeurt vooral bij bijbaantjes, waardoor er geen sprake meer is van een extra uitbetaling van het vakantiegeld.

top 3 minileningen

Tegelijk met het loon in mei

De uitbetaling van het vakantiegeld vindt bij veel van de bedrijven in mei plaats. Zij kiezen ervoor om het loon in mei te verhogen met het vakantiegeld. Dat betekent dat je zomaar kunt rekenen op €1.000 – €1.500 aan extra netto salaris. De hoogte van het vakantiegeld hangt af van het inkomen dat je verdient. Het gaat om 8% over je bruto salaris, waar je vervolgens nog wel inkomstenbelasting over dient te betalen. De uitkering van het vakantiegeld zorgt er bij veel mensen voor dat zij een leuk extraatje op hun rekening kunnen laten bijschrijven.

Uitbetaling van het vakantiegeld in juni

Daarnaast is een uitbetaling van het vakantiegeld in juni mogelijk. Dit gebeurt bij werkgevers die het liever niet willen combineren met het salaris in mei. Dat betekent dat er in mei een uitbetaling van je salaris plaats zal vinden zoals dat normaal ook gebeurt. Vervolgens krijg je apart het vakantiegeld in juni. Daarna krijg je dan ook nog weer salaris in juni. Uiteindelijk levert de uitbetaling van het vakantiegeld je altijd hetzelfde op, zodat je een mooi extraatje tot je beschikking hebt.

Berekening van het netto vakantiegeld

Wil je berekenen wat de uitbetaling van het vakantiegeld je oplevert? Je hebt daar in ieder geval je bruto salaris voor nodig. Je krijgt 8% vakantiegeld ten opzichte van je bruto salaris. Vervolgens is het van belang om na te gaan in welke belastingschijf je valt om te berekenen hoeveel er netto van je vakantiegeld over zal blijven. Dat is vervolgens het bedrag dat je ontvangt binnen de uitbetaling van het vakantiegeld. Om de volledige uitbetaling te ontvangen is het overigens van belang dat je in de periode juni vorig jaar tot en met mei van dit jaar (volledig) werkzaam bent geweest voor het bedrijf waar je nu zit.