Wanneer je plannen hebt om een bepaald geldbedrag te gaan lenen, kom je erachter dat er behoorlijk veel keuze is qua leningen. Dat kan het lastig maken om de juiste beslissing te maken qua lening soort. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, hebben we hieronder de belangrijkste soorten leningen die er zijn, met hun voordelen en eventuele nadelen, overzichtelijk op een rijtje gezet. Erg handig voor als je plannen hebt om wat geld te gaan lenen.
De persoonlijke lening
Een veelvoorkomende leningsvariant is de persoonlijke lening. Hierbij leen je een van tevoren afgesproken bedrag, waarbij de rente en de termijn van aflossen vastliggen en niet veranderen. Let op dat de looptijd van de lening idealiter niet langer mag zijn dan de levensduur van het apparaat, product of de aankoop die je ermee doet. Een groot voordeel van een persoonlijke lening is dat je weet waar je financieel, qua termijnen en hoogte van aflossingen, aan toe bent. Nadelig aan een persoonlijke lening is dat het rentepercentage vaak hoger ligt dan bij een doorlopend krediet.
Het doorlopend krediet
Een andere bekende leningsvormen is het doorlopend krediet. Hierbij kan een maximaal te lenen bedrag – bijvoorbeeld 80.000 euro – in één keer opgenomen worden. Eenmalig het totaalbedrag opnemen is echter niet verplicht; je mag het leenbedrag ook in twee of meer keren opnemen, al naar gelang je wensen en behoeftes. Over een afgesproken termijn wordt hierna het geleende geld periodiek terugbetaal, uiteraard met een bepaald rentepercentage. Geld lenen kost namelijk geld. Het maandelijkse te betalen rentepercentage bedraag doorgaans minimaal twee procent. De terugbetaling bestaat hierbij uit een deel aflossing en een deel rente. Voordelig aan een doorlopend krediet is dat je direct de beschikking hebt over een grote som geld en dat bedrag direct of flexibel kunt uitgeven of investeren. Een ander voordeel is dat de rente van een doorlopend krediet lager is dan dat van andere kredieten. Nadelig is dat de rente van doorlopende kredieten variabel is, de aflossingstermijn minimaal vier jaar bedraagt en dat de verleiding groot is om geld te blijven opnemen.
Het gebruik van creditcards
Geld lenen kan feitelijk ook via een creditcard. Creditcards bieden de mogelijkheid om tot een bepaald limietbedrag vooruit aankopen te doen en deze achteraf te betalen. Je koopt dus op rekening. Een aantal weken later wordt het aankoopbedrag afgeschreven. Creditcards zijn met name ideaal voor betalingen in het buitenland. Een voordeel is ook dat je met een creditcard een betaling kunt doen als er even geen geld op je lopende rekening staat. Een derde plus van creditcards is dat je vaak aanvullende producten kunt afnemen tegen korting, zoals een verzekering. Uiteraard hebben creditcards ook een aantal nadelen. Een van de nadelen is het feit dat je een hoge rente betaalt over aankopen. Verder moet er jaarlijks betaald worden voor het gebruik van een creditcard. Gemiddeld kost je dit tussen de 20 en 50 euro per jaar. Ten slotte kun je met een creditcard in de verleiding komen om meer te kopen dan je eigenlijk kunt betalen.
Rood staan bij de bank
Een manier van lenen is ook rood staan bij de bank. Vaak gebeurt dit uit noodzaak. Voordelig is dat dit bij kleine bedragen mogelijk is. Een nadeel is natuurlijk de hoge rente die je betaalt en het beperkte, gelimiteerde bedrag dat je via rood staan kunt ‘lenen’.
Het flitskrediet
Nog een andere vorm van geld lenen die sinds de opkomst van internet populair is geworden, is het zogenoemde flitskrediet. Deze lening, ook wel minikrediet genoemd, kun je snel online afsluiten en moet doorgaans binnen twee tot drie weken worden terugbetaald. Voordelig als je snel een beperkt geldbedrag nodig hebt. Maar ook bij flitskredieten is de rente vaak hoog (hoger dan bij andere leningssoorten). Verder worden er bij te laat betalen forse boetes in rekening gebracht. Een flitskrediet is dan ook geen verstandige soort lening.