Welke functies zijn belangrijk bij een boekhoudpakket?

Misschien ben je al even voor jezelf begonnen, of ben je nog aan het oriënteren of je als zzp’er wilt starten. In beide gevallen is het zeker interessant om onderzoek te doen naar een boekhoudpakket voor je financiën. Een boekhoudpakket houdt in dat je je boekhouding grotendeels automatiseert. Zo kun je heel eenvoudig je inkomsten en uitgaven boeken en verwerkt het boekhoudingspakket deze boekingen automatisch tot financiële overzichten. Deze overzichten zijn voor je eigen administratie ontzettend fijn, maar ook bijvoorbeeld wanneer je belasting aangifte moet doen. Twijfel jij over het aanschaffen van een boekhoudpakket of wil je meer informatie? Lees dan verder!

Een boekhoudpakket is efficiënt en scheelt tijd

Eén ding is duidelijk; een boekhoudpakket is vooral ontzettend handig en efficiënt. Omdat het pakket alles voor je automatisch verwerkt en overzichten creëert, houd jij meer tijd over voor andere dingen. Je kunt er voor zorgen dat je boekhoudpakket is gekoppeld aan je internetbankieren zodat al je inkomsten en uitgaven meteen verwerkt. Daarnaast kun je met een boekhoudpakket eenvoudig offertes en facturen opstellen en versturen, zo heb je binnen een paar klikken een goede offerte of factuur op maat voor jouw klant. Doordat alles automatisch wordt verwerkt, heb je ook een duidelijk overzicht in je kostenposten. Zo kun je ook kijken op welke kosten je zou kunnen besparen en hoeveel je nu echt per maand aan alles kwijt bent. Ben jij hier normaal veel tijd aan kwijt? Met een boekhoudpakket niet meer! Ook is de kans op tik- of rekenfouten een stuk kleiner met een geautomatiseerd proces. Via internet aanschaffen van een boekhoudpakket gaat gemakkelijk en is zo gepiept!

Wat moet een boekhoudpakket allemaal kunnen?

Het meest logische antwoord op deze vraag is natuurlijk; boekhouden! Echter zijn er veel verschillende soorten boekhoudprogramma’s en pakketten op de markt en kan het lastig zijn om de juiste voor jou te kiezen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je belangrijk vindt dat een boekhoudpakket voor jou uit handen neemt. Naast eerdergenoemde voorbeelden, kan een boekhoudpakket ook je ritten- en kilometerregistratie en product- en relatiebeheer bijhouden. Het kan ook nog eens zijn dat je bij een boekhoudpakket een app kan downloaden. Hier hoef je dan alleen maar een foto van je bonnetje te maken en deze wordt automatisch door het pakket in je administratie verwerkt. Houd er wel rekening mee dat het aantal functionaliteiten van een boekhoudpakket samen gaat met de prijs, hoe meer functies hoe duurder het pakket voor je wordt.

Btw-aangifte met een boekhoudpakket

Misschien is het een taak die je normaal altijd haat om te doen, maar eens in de zoveel tijd zul je belastingaangifte moeten doen. Wanneer je veel inkomsten en uitgaven hebt kan dit een flinke klus zijn, maar wanneer je een boekhoudpakket hebt kun je vrijwel automatisch je btw-aangifte doen. Door je belasting automatisch via het boekhoudpakket te laten lopen, weet je eigenlijk vrijwel zeker dat deze klopt en dat je daar later geen problemen van krijgt.