Welke rente betaal ik over een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet afsluiten en benieuwd naar de rente die je daarover betaalt? De rente hangt uiteraard af van de kredietverstrekker die je kiest. Het is daarom altijd verstandig om een vergelijking te maken van de verschillende geldverstrekkers. Des te lager de rente die je afsluit, des te lager ook de kosten van het doorlopend krediet waar je gebruik van maakt. Gemiddeld genomen betaal je op dit moment zo’n 4 – 5% rente per jaar over het doorlopend krediet.

top 3 doorlopend krediet

Rente over het opgenomen deel

Een van de voordelen van het doorlopend krediet is dat je alleen rente betaalt over het deel van de limiet dat je daadwerkelijk opneemt. Mag je tot maximaal €5.000 lenen en besluit je daarvan een bedrag van €1.000 op te nemen? Je betaalt dan alleen rente over het opgenomen deel, over de resterende €4.000 binnen de limiet betaal je geen rente. Anders dan bij een persoonlijke lening neem je niet meteen het volledige bedrag op, waardoor je de rentekosten betaalt op basis van het bedrag dat je daadwerkelijk nodig hebt.

Aflossen op een doorlopend krediet

Zodra je een opname hebt gestaan start je met daar rente over te betalen. Vanaf dat moment zal je ook gaan aflossen op het bedrag dat je leent. Dit betekent in de praktijk dat je het geleende bedrag in stappen terug zal betalen. Na verloop van tijd heb je de eerste opname weer afgelost en is de totale kredietlimiet weer beschikbaar. Besluit je in de tussentijd opnieuw een bedrag op te nemen? in dat geval zullen de aflossingen ook daarvoor gaan starten en betaal je rente over het totale bedrag dat je hebt opgenomen.

Doorlopende kredieten vergelijken

Benieuwd naar de rente die je betaalt over een doorlopend krediet en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de kosten zo goed mogelijk in de hand kunt houden? Je kunt online de verschillende doorlopende kredieten vergelijken. We adviseren je goed te kijken naar de rente en daarnaast ook de andere eigenschappen mee te nemen. Mag je bijvoorbeeld boetevrij aflossen en welke betaling voor de maandtermijn geldt er? Verder is het bijvoorbeeld van belang dat de service in orde is. In praktisch alle gevallen zal er een toetsing bij het BKR plaatsvinden, waardoor je onder andere een scherpere rente betaalt voor het doorlopend krediet.