Creditcard informatie

Een creditcard aanvragen en benieuwd waar u aan toe bent? De kaart maakt het mogelijk om geld op te nemen en betalingen te doen op miljoenen punten ter wereld. Daar waar de Nederlandse bankpas niet wordt geaccepteerd vormt de creditcard een handig alternatief.

Een creditcard maakt het mogelijk om geld op te nemen en betalingen te doen, tot aan de bestedingslimiet. We zetten een aantal kenmerken op een rij, net als informatie over de rente die u mogelijk betaalt. Aan de hand daarvan kunt u online de verschillende aanbieders van de creditcard vergelijken, om daar een goede keuze uit te maken.

Wat is een creditcard?

Benieuwd naar wat een creditcard eigenlijk is? Het is een bankpas, gekoppeld aan een betaalrekening. Op het moment dat u een creditcard aanvraagt kunt u een bestedingslimiet kiezen. Dat is standaard bijvoorbeeld €1.000 per maand, maar het is ook mogelijk om dit te verhogen naar bijvoorbeeld €5.000 per maand. Binnen die bestedingslimiet is het mogelijk om uitgaven te doen of geld op te nemen. De kaart werkt net als een reguliere pinpas. In veel van de gevallen heeft u er een pincode bij nodig om gebruik te kunnen maken van creditcard, maar met name in het buitenland is dat (nog) niet altijd het geval.

Kenmerken van de creditcard

  • Geld opnemen en betalingen doen
  • Kredietlimiet per maand
  • Flexibel aflossen op uitstaand krediet
  • Flexibele looptijd
  • Zelf de bestedingslimiet kiezen
  • Vervroegd aflossen zonder extra kosten

Rente over een creditcard

U betaalt pas rente over een creditcard op het moment dat er sprake is van een uitstaand krediet dat u niet meteen kunt voldoen. Heeft u een limiet van €1.000 per maand en neemt u daar in een willekeurige maand €800 van op? Dat betekent dat u daar vervolgens rente over zal betalen. Doet u echter al meteen een betaling van €400? Dan blijft er een uitstaand krediet over van €400, waardoor u alleen daar de rente over hoeft te betalen.

Wilt u de creditcard zonder rente gebruiken? Dit is mogelijk door de afrekeningen van de verstrekker meteen te voldoen op het moment dat die binnenkomen. Het is dan uiteraard van belang om goed in de gaten te houden of u voldoende geld beschikbaar heeft om de uitgaven die u doet te dekken.

Online creditcards vergelijken

Online meerdere creditcards vergelijken en benieuwd waar u op dient te letten? Het is verstandig om goed te kijken naar de bestedingslimiet, de vaste kosten per maand (of per jaar) en de rente op het moment dat er een uitstaand krediet ontstaan. Aan de hand daarvan kunt u een goede vergelijking maken tussen de diverse creditcards.